Supervisie


Wat is supervisie?

Supervisie is een methode waarbij je leert van je eigen werkervaringen. Je wordt je bewust van je professioneel denken, voelen en handelen. Je ontdekt en onderzoekt je eigen professionele interactie en communicatie. Je leert je eigen supervisor te zijn door te reflecteren en kritisch te zijn op de eigen werkervaring. Je wordt je bewust van je patronen.

Met supervisie richt je je op het leren van de eigen werkervaringen en op het begrijpen waarom je doet zoals je doet. Het laat je zien wat je irriteert of juist motiveert. Doordat je jezelf analyseert krijg je inzicht en leer je dingen anders te doen waar je voordien niet van bewust was. Deze inzichten leiden tot overzicht waardoor je beter kunt functioneren, zowel in je werksituatie als privé.

Voor wie is supervisie bedoeld?

Supervisie is met name bestemd voor beroepsbeoefenaars (in opleiding) die met of voor mensen werken en die hun deskundigheid binnen het beroep willen vergroten. Een directe relatie tussen supervisie en werk is een voorwaarde.

Werkwijze

Een supervisie start altijd met een vrijblijvend kennismakingsgesprek, waarin we elkaar beter leren kennen. Verwachtingen en mijn werkwijze worden gedeeld. Daarna wordt in overeenstemming besloten of we met elkaar in zee gaan.

Traject

Supervisie bestaat uit een reeks bijeenkomsten en kan individueel of in een groep plaatsvinden (maximaal 4 personen). Het aantal bijeenkomsten wordt vooraf afgesproken en contractueel vastgelegd. De supervisie vindt eens in de twee weken plaats. Halverwege vindt een tussenevaluatie plaats om de resultaten te evalueren en te beoordelen welke vragen nog openstaan. Aan het eind van de supervisie blikken we terug en sluiten we af met een eindevaluatie.

Supervisie is er op gericht om te leren hoe te leren en dit eigen te maken zodat dit proces na de supervisie aanhoudt tijdens je dagelijkse werkzaamheden.

Onderwerpen die aan bod kunnen komen tijdens supervisie

Tijdens de supervisie bepaal je zelf welke ervaringen en vragen actueel zijn.

Enkele voorbeelden van onderwerpen die je kunt aandragen zijn:

  • Het werken met cliënten
  • De omgang met collega’s
  • De eigen manier van leidinggeven of het eigen functioneren
  • Het onderzoeken van bepaalde gedragspatronen

Supervisie kan ingezet worden bij:

  • Opleidingstrajecten
  • Loopbaanontwikkeling
  • Het inwerken en het vervullen van nieuwe functies
  • Opfrissen van medewerkers die al langer in dienst zijn
  • Innovaties en reorganisaties

Tarieven Supervisie

Het tarief voor een supervisie is 100 euro per uur inclusief btw. Voor groepssupervisie geldt een ander tarief, dit is afhankelijk van het aantal supervisanten.